قهوه :
.قَهوه نام نوعی نوشیدنی رایج است که از دانه های بو داده شده گیاه قهوه به
دست می آید.
قهوه عربی شده واژه"کفا" یا کافا است که در اصل نام منطقه و شهری در جنوب غربی
اتیوپی است که گیاه قهوه در ابتدا در آنجا یافت شده است. زبانشناسان عرب می
گویند واژه ی قهوه در اصل نام نوعی شراب بوده ، بعد ها نام این
نوشیدنی شده و همچنین می گویند ریشه ی این واژه قها به معنی بی اشتهابودن است
زیرا در گذشته تصور بر این بود که این مایع باعث بی اشتهایی می شود. این واژه
هم چنین از راه زبان ترکی به زبان های اروپایی هم راه یافته است. چندین دلیل
دیگر برای ناگذاری قهوه آورده شده که یکی از مشهورترین های آن این است که این
واژه از یک زبان اتیوپیایی و یایک زبان آفریقایی دیگر گرفته شده باشد و در اصل
نام منطقه ای به نام کفا در جنوب غربی اتیوپی بوده است. گمان می رود که گیاه
قهوه در ابتدا آن جا یافت شده. در ضمن مردم آن منطقه به این گیاه بون می گویند.
در سالهای اخیر کشور برزیل با تولید حدود یک سوم قهوه در جهان رتبه اول را به
خود اختصاص دادهاست. بعد از برزیل کشورهای ویتنام، کلمبیا و اندونزی به ترتیب
در رتبههای دوم تا چهارم قرار دارند. اکثر مناطق کشت عمده قهوه بر روی کمربند
استوایی و مناطق پر باران قرار دارند.
دانههای قهوه در هر منطقه عطر و بوی مخصوص به خود را دارد بر
این اساس عموما قهوه تولیدی را به نام کشور یا منطقه تولید کننده میشناسند
مانند قهوه جاوا، قهوه کلمبیایی، قهوه کنا و...
به احتمال زیاد قهوه اولین بار در کشور اتیوپی تولید شد. البته برخی کشور یمن
را منشا تولید قهوه میدانند. این دانه اولین بار در قرن ۱۳، در جهان عرب شهرت
یافت و شهرت آن هم بیشتر به این دلیل بود که دین اسلام که ابتدا در جهان عرب
گسترش یافت، نوشیدنیهای الکلی را حرام بشمار میآورد و نوشیدنی قهوه به عنوان
جایگزینی برای نوشیدنیهای الکلی استفاده میشد. پس از آغاز قرن ۱۷، گیاه قهوه
که با قاچاق دانههای بسیار حاصلخیز به کشور هند راه یافته بود، در این کشور هم
پرورش یافت. تقریباً در سال ۱۶۵۰ میلادی، قهوه به کشور انگلستان وارد میشد و
کافی شاپها در شهرهای آکسفورد و لندن تاسیس شدند. کشت گیاه قهوه در انگلستان
از همان زمان آغاز گردید، اما آفتها و شرایط نامناسب جوی، گیاهان قهوه را
نابود نمود و انگلیسیها مجبور شدند به جای کشت قهوه، به کشت چای روی بیاورند.
تا قبل از آغاز قرن ۱۸، استفاده از نوشیدنی قهوه در سراسر اروپا رایج شده بود.
کشورهای اروپایی این گیاه را به مناطق گرمسیر معرفی کردند تا این کشورها نسبت
به کشت و تولید انبوه گیاه قهوه اقدام نمایند. امروزه بزرگترین کشورهای تولید
کننده قهوه عبارتند از: پورتو ریکو، برزیل، کلمبیا، ویتنام، اندونزی، مکزیک و
هند. البته در هفتاد کشور دیگر هم قهوه تولید میشود، ولی میزان تولید آن
کشورها کمتر است. بزرگترین وارد کنندکان قهوه، ایالات متحده آمریکا، آلمان،
ژاپن، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا میباشند. بیشترین میزان مصرف سرانه قهوه در
کشورهای فنلاند (۱۱ کیلوگرم)، دانمارک (۹٫۷ کیلو گرم)، نروژ (۹٫۵ کیلوگرم)،
سوئد (۸٫۶ کیلوگرم) و استرالیا (۷٫۸ کیلوگرم) مشاهده شدهاست. ایالات متحده
آمریکا با اینکه بزرگترین وارد کننده قهوهاست، اما مصرف سرانه آن تنها ۴٫۱
کیلوگرم میباشد.
قهوه در در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنیهای روزانه ایرانیها باز کرد
و نمونهای است از ورود ایران به شبکه اقتصادی جهانی آن دوران. تا قرن نوزدهم
که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد، همچنان این ماده سیاه و تلخ بسته به
منطقه جغرافیایی و طبقه اجتماعی دوستداران خود را داشت. امروزه نوشیدن انواع
قهوه از جمله قهوه فرانسه، اسپرسو، کاپوچینو و قهوه فوری و شیرقهوه طرفداران
زیادی پیدا کرده. البته قهوه ترک بخاطر محبوبیت میان ایرانیان ارمنی از گذشته
در میان مردم رایج بوده و بواسطه فال قهوه جایگاه خاص خود را داشته. امروز
میتوانید در تمام کافیشاپها و قهوهخانه ها به راحتی این نوشیدنی نشاطآور
را پیدا کنید. انواع گلاسهها از نوشیدنیهای مورد علاقه مردم هستند.
قهوه از قرن نهم در ایران نوشیده میشد. صوفیها با کمک نوشیدن قهوه
میتوانستند خود را برای انجام مراسم مذهبی بیدار نگه دارند.
در دوران صفوی بود که قهوه خانهها بعنوان مکانهایی برای تجمع شاعران و
هنرمندان در ایران رواج پیدا کرد.
در سال ۱۶۶۴ کاشف الدین یک داروشناس صفوی، یک رساله در مورد ارزشها و خصوصیات
قهوه به شاه عباس دوم تقدیم کرد.
تاریخ فرهنگ نوشیدن چای در ایران تنها از انتهای قرن پانزدهم شروع شد. از
آنجایی که کشورهای تولید کنند قهوه مسافت زیادی تا ایران داشتند، حمل و نقل
قهوه به ایران مشکلات بسیار داشت.ولی نزدیکی تولید کنندههای عمده چای نظیر چین
به جاده اصلی تجارت آن زمان یعنی جادهٔ ابریشم سبب شد که تجارت و حمل و نقل چای
به سهولت بیشتری در ایران صورت بگیرد.
به دلیل خاصیت نشاط بخشی قهوه، ضد افسردگی است.
نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف میکند.
قهوه به دلیل داشتن مادهای به نام تانن از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان میدهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن
اسید کلروژونیک، خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه
میتواند خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
محققان هلندی به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک فنجان قهوه در طی روز خطر ابتلا
به دیابت را کاهش میدهد. زیرا ترکیبات موجود در قهوه از جمله منیزیم و پتاسیم
به سوخت و ساز قند در بدن کمک میکند.
تحقیقات مریم سابقی و یاسر دری، دو محقق ایرانی در آمریکا نشان دادهاست که
بوییدن دانههای قوه میتواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود.
آنان معتقدند که مولکولهای قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن
مولکولهای غذا از گیرندههای بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها
میشود. این دو محقق همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در موسسههای
تحقیقاتی پیشنهاد کردهاند.
طبق آخرین تحقیقات دانشمندان،مصرف مکرر قهوه در طول ماه،با کاهش خطر ابتلا به
بیماری کلانژیت (بیماری کبد) همراه است.
کلید واژه های قالب وبلاگ :
قالب وبلاگ قهوه,قالب قهوه,قالب حرفه ای قهوه | قالب وبلاگ قهوه خوشمزه | قالب وبلاگ قهوه